Veganski i bez glutena

Šta je gluten?
Gluten je protein koji se nalazi u zrnima poput pšenice, ječma i raži. Ima ga u većini hlebova, žitarica, testenina i obrađene hrane. On je takođe i glavni sastojak sejtana (pšeničnog mesa), koji je u mnogim imitacijama mesa na tržištu.

Ljudi koji imaju celijakiju razviju imunu reakciju na gluten koji šteti crevima, tako da oni moraju da izbegavaju gluten. Za mnoge druge, ovo pravilo ne važi. Mogu li biti vegan sa ishranom bez glutena?
Da, naravno da možeš! Možeš uživati u veganskoj ishrani iz raznih grupa hrane. Samo obrati pažnju da izabereš zrna bez glutena i pakovanja koja su obeležena sa odsustvom glutena (“gluten-free”), kao i da izbegavaš sejtan i imitacije mesa koje sadrže protein pšenice.

Veganske grupe hrane oslobođene glutena su:

  • Pakovana hrana sa proteinima: mahunarke (pasulj, grašak, leblebije, boranija, zrna lupina, sočivo), bio soja i produkti od bio soje (bio tofu, mlada zrna soje, tempeh, TVP, mleko od bio soje), kinoa.
  • Zrna bez glutena: teff, pirinač, heljda, kukuruz, gluten-free ovas, amarant, gluten-free hleb, krekeri (keks) i pahuljice. (cereals).
  • Voće i povrće.
  • Orasi, seme, i puteri od oraha i semena (poput putera od kikirikija i susama).