FAQ

Sve što želiš da znaš vezano za Vegan izazov 22

Nakon što popuniš registracioni formular, dobićeš pristup Fejsbuk grupi (molimo budi strpljiv/a, može potrajati i do nedelju dana). Kada ti se odobri pristup, možeš videti grupu i aktivno učestvovati u njoj. Ova grupa će ti pomoći kroz ceo izazov. Članovi grupe su ljudi koji isto žele da probaju veganski način života kao ti, kao i mentori koji su iskusni nutricionisti vezano za vegansku ishranu, i koji će ti rado odgovoriti na sva pitanja. Možeš i zatražiti posebnog mentora koji će ti pomoći sa bilo kakvim “poteškoćama” na koje naiđeš usput. Svaki dan ćemo stavljati po jedan veganski izazov ili savet u grupi (na Fejsbuku), kako bi te naučili više o veganstvu. Na ovaj način, možeš da iskusiš kako je to biti vegan kroz “Izazov 22”. Dobijaćeš i mejlove na nekoliko dana, sa dnevnim izazovima i dodatnim informacijama i savetima.

Nutricionisti će odgovarati na tvoja pitanja u Fejsbuk grupi, i pružiti sve informacije i savete vezano za balansiranu vegansku ishranu. U tabovima grupnih albuma naći ćeš album koji se zove “The Dietetian’s desk”, koji sadrži odgovore na česta pitanja, poput: kako vegani unose proteine, kako izbeći anemiju i kako uneti vegansku ishranu sa aktivnim načinom života.

Ukoliko imaš posebno zdravstveno stanje ili ti treba personalizovan način ishrane, “Vegan-izazov 22” ne može zameniti 1-na-1 nutricionističko savetovanje. Preporučujemo ti da posetiš nutricionistu dok učestvuješ u izazovu. 

Iako možeš učestvovati u “Izazovu” kroz mejlove koje dobijaš (proveri da ne stižu u “spam” folder), iz našeg iskustva – nema zamene za savete i podršku koje pružamo u našoj Fejsbuk grupi. Dovoljno je da provedeš i 15 minuta na Fejsbuku: možeš videti o čemu pišu drugi učesnici, postaviti svoja pitanja, dobiti ideje za recepte, podeliti svoje iskustvo i “lajkovati” objave i replike (odgovore) koji su povezani za tebe. Naše iskustvo pokazuje da aktivno učestvovanje u Fejsbuk grupi čini prelezak na veganstvo mnogo lakšim. Ako nisi na Fejsbuku, možeš otvoriti nalog samo za “Izazov”. Ne moraš otkrivati nikakve lične informacije ili koristiti profil.

Tokom “Izazova”, objavljivaćemo dnevne izazove svaki dan. Ovi mali zadaci su često veoma laki i često vrlo ukusni: na primer, probati veganski dezert, napraviti veganski sendvič ili skuvati nešto sa tofuom. Ponekad ćeš morati da kupuješ neki novi sastojak, a ponekad ćeš morati hrabro da eksperimentišeš u kuhinji ili da izađeš u restoran. Iskoristi ovu priliku da isprobaš nove ukuse, jela i da se igraš i isprobavaš nešto novo sa svojom hranom! Veoma je zabavno i korisno.

Ukoliko imaju 16 ili više godina, najbolje je da se sami priključe izazovu. Samo im pošalji link do registracionog formulara. 
Ne moraju da se posvete veganstvu za ceo život, već da probaju na 22 dana. Ti se možeš pridružiti istoj “Izazov” grupi da ih pratiš i da im pripomogneš. 

Šaljemo ti novosti kroz mejl na nekoliko dana. Ukoliko ne želiš da primaš ove emailove, možeš uneti neaktivnu mejl adresu. U svakom slučaju, preporučujemo ti da ih dobijaš. Oni su dobar podsetnik za dnevne izazove, i dobar način da sačuvaš sve korisne informacije jer ti mogu zatrebati u budućnosti. Naravno, postoji i mogućnost da izbrišeš svoj mejl iz liste onda kada to želiš.

Da li je ovo za mene?

Naš “pripremni” program je baš za tebe! Pre nego da izazov počne, tvoja Fejsbuk grupa će biti u pripremnoj fazi, gde možeš isprobati jedan deo izazova, dok se još nisi u potpunosti posvetio/la. Biti vegan 22 dana je mnogo lakše nego što zvuči, ali ako ti treba više vremena, uvek se možeš priključiti sledećem ciklusu “Izazova”.

Biti vegan tokom trudnoće nije nikakav problem – može čak biti dobro za prevenciju gestacijskog dijabetesa i prekomerene težine. Ipak, ukoliko je tvoja uobičajena ishrana bazirana na mesu, jajima i industrijskoj ishrani, bilo bi dobro da napraviš postepen prelazak. Drastične promene u tvojoj ishrani mogu da štete razvoju tvog fetusa ili da izazovu pobačaj – ne zbog same veganske ishrane, već zbog drastične promene. To ne znači da treba da odustaneš od veganstva. Trebalo bi samo da postepeno prelaziš u tom periodu svog života. Preporučujemo ti da kada se priključiš prvom ciklusu “Vegan izazova”, smanjiš upotebu namirnica životinjskog porekla. Kasnije, možeš se pridružiti drugom ciklusu i probati vegansku ishranu u celosti.

Apsolutno! Biti sportista i vegan ne pretstavlja problem, čak može i unaprediti tvoj učinak! Neki od naših mentora su isto iskusni vegani sportisti i rado će odgovoriti na tvoja pitanja.

Žao nam je što si imao/la negativno iskustvo. Ovaj izazov ti definitvno može pomoći da pređeš na što ispravniji način. Posebno se trudimo da ponudimo što raznovrsniju, balansiranu ishranu koja će tvom telu pružiti sve što ti je potrebno. Ponekad drastične izmene u tvojoj ishrani mogu izazvati da se isprva osećaš slabo, ali ovaj osećaj obično prolazi kroz nekoliko nedelja, nakon što se tvoje telo privikne na tvoj novi stil života.

Prvo, ukoliko je tvoje dete starije od 14 godina, preporučujemo da se samo prijavi. Ukoliko ti želiš da postaneš vegan, makar i na 22 dana, veoma si dobrodošao/la da se pridružiš i da iskusiš ovaj izazov sa svojom decom.

Svakako. Prema našem iskustvu, novi vegani mogu mnogo da dobiju iz “Izazova”, pogotovo ako učestvuju u dnevnim izazovima i dele svoje iskustvo u Fejsbuk grupi. Sigurni smo da ti možemo pomoći sa nekoliko stvari oko veganstva i uputiti te dodatno.

Da, apsolutno. Imamo poseban meni bez glutena za tebe.

Da, možeš. Ipak, pošto veganska ishrana može da utiče na tvoje medicinske doze, bitno je da obavestiš lekara o promenama u svojoj ishrani. Predlažemo ti i da se konsultuješ sa nutricionistom-dijetetičarem tokom “Izazova”.

Veganska ishrana može biti veoma povoljna za ljude sa ovakvim stanjem, čak može pomoći u održavanju remisije (odsustva) te bolesti. Ipak, pošto će prelazak na vegansku ishranu prirodno povećati unos vlakana, bitno je učiniti prelazak pod nadzorom, poželjno nutricionistom koji je specijalizovan za tu vrstu stanja i veganstvo. Pre nego da se pridružiš ovom izazovu, moraš se posvetiti 1-na-1 konsultaciji sa nutricionistom.

Nažalost, ne. Izazov nije pogodan za osobe u ovakvom stanju. Ukoliko želiš da izvršiš prelazak na veganstvo, vrlo je bitno da ideš kod specijalizovanog nutricioniste i dobiješ prava usmerenja, da ti se stanje ne bi pogoršalo.

Ukoliko nismo odgovorili na sva tvoja pitanja ili nešto ne razumeš, možeš nam se javiti na mejl: office@vegan-izazov22.com

Pridruži se  VEGAN IZAZOVU 22   baš sada!

© Challenge 22 - Animals Now, Vegan Izazov 22 - Sloboda za životinje

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart