Da li su za vegansku ishranu potrebni suplementi?

Jedini suplement koji svaki vegan treba da uzima je B12. Ukoliko imaš balansiranu vegansku ishranu koja se sastoji od mahunarki, zrna, povrća, voća, oraha i semenki u odgovarajućoj količini, to bi trebalo da pokrije sve elemente koji su ti potrebni.

  • Gvožđe, kalcijum i cink: ove minerale možeš dobiti iz mahunarki (posebno iz oni koje su natopljene ili klijaju), celih zrna, povrća, hrane sa viškom hranljivih sastojaka (dodatnih minerala, poput voća), oraha i semenki. S obzirom da vitamin C povećava apsorpciju gvožđa, dobro je da ubaciš neki dobar dodatak u ishrani, poput svežih salata, paradajza ili babura (paprika).
  • Jod: možeš ga uneti preko jodirane soli ili morskog povrća.
  • Omega 3: omega 3 (alfa-linoleinsku kiselinu) možeš uneti korišćenjem lana, čija semenki, konoplje, ulja repice i oraha.
  • Vitamin D: naša ishrana ima malo veze sa nivoima D vitamina, zato što njegova glavna proizvodnja nastaje izlaganjem suncu. U slučaju manjka vitamina, suplement je najbolje rešenje. Mnogi suplementi sadrže holekalciferol – vitamin D3 od izvora životinjskog porekla, ali možeš uzeti suplemente bazirane na D2 (ergokalciferol) ili D3 iz lišajeva.

Moramo samo naglasiti da u slučaju postojećeg manjka vitamina, trudnoće, dojenja, beba ispod jedne godine ili individua sa specifičnim zdravstvenim stanjem kojima su potrebni suplementi (bez obzira na to da li su vegani), mora se obaviti konsultacija sa lekarem ili nutricionistom.